Werken als accountant
Accountants vormen het financiële geweten van bedrijven, overheidsinstellingen, en andere organisaties. Ze stellen de jaarrekening samen of geven aan hoe betrouwbaar de opgestelde jaarrekening is. Ook spreken ze zich uit over de inkomsten en uitgaven en houden ze wet- en regelgeving in acht. Niet iedereen mag zich accountant noemen. Het is een wettelijk beschermde titel. De Accountant-administratieconsulent (AA) is op hogeschool niveau, de registeraccountant (RA) op universitair niveau.

Wat doet een accountant?
Accountants houden zich bezig met de financiële kant van een organisatie. De administratieve processen, de controles en het samenstellen van de jaarrekeningen behoren tot het taakgebied. Het analyseren van de cijfers behoort tot zijn of haar kerntaken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen controlerende accountants en samenstellende accountants. Accountants zijn ook veelgevraagd als Controller of als CFO (Chief Financial Officer).
Waar werkt een accountant?
Accountants werken in verschillende organisaties, afhankelijk van de gekozen richting. Externe of openbaar accountants werken vaak voor een accountantskantoor (of zelfstandig). Interne accountants, of auditors, werken aan de binnenkant van een organisatie en hebben een sterke focus op de procesgang. Specialisatie als Internal Auditor, IT Auditor of Operational Auditor horen hierbij. Ook werken er veel accountants bij de overheid. Hier bestaan de werkzaamheden ook vaak uit analyseren van de geldstromen. Accountants hebben een belangrijke rol met maatschappelijke impact. Daarom zijn zij gebonden aan strenge regels en moeten ze zich houden aan vijf fundamentele beginselen: professionaliteit, intregiteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid.
Bekijk hier vacatures voor auditspecialisten: www.auditcarriere.nl
Hoe word je accountant?
In Nederland zijn er diverse hogescholen en universiteiten die een professionele (bachelor & master) opleiding accountancy aanbieden. Hier vind je het opleidingsschema tot accountant. Als je accountancy gaat studeren aan een hogeschool, dan kun je accountant-administratieconsulent (AA) worden. Als je accountancy gaat studeren aan een universiteit, dan kun je registeraccountant (RA) worden. Beide opleidingen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Maar studie alleen is niet genoeg. Minstens zo belangrijk zijn integriteit en stevig in de schoenen staan. Jouw financiële analyse en oordeel heeft tenslotte een grote impact op de organisatie en indirect ook de maatschappij. Nog aan het begin van je studiekeuze? Hier kun je testen of jij de juiste vaardigheden in huis hebt.
Wat is het verschil tussen een controller en een accountant?
Zowel een controller als een accountant zijn beide financieel deskundig met voor een belangrijk deel overlappende achtergronden. En het verschilt per organisatie wat de invulling is van de functie inhoud. Op hoofdlijnen kun je stellen dat een controller vooral (financieel) vooruit kijkt, analyseert en budgeteert terwijl de accountant vastlegt en analyseert wat al is gerealiseerd.
Beroepsorganisaties voor Accountants
Beroepsorganisaties spelen een belangrijke rol bij de opleiding tot en permanente bijscholing van accountants. Ook bevorderen zij de kwaliteit van de werkzaamheden door hier standaarden voor op te stellen:
NBA
De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is de bij wet ingestelde organisatie die onder andere belast is met de registratie van alle ruim 20.000 accountants in Nederland (registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten) en met het bevorderen van een goede beroepsuitoefening.
De NBA behartigt de belangen van haar leden, biedt verschillende vormen van ledenservice, is verantwoordelijk voor de regelgeving en is de spreekbuis van het beroep.
De NBA helpt accountants hun cruciale rol in de maatschappij te vervullen, nu en in de toekomst. De NBA is de publiekrechtelijke organisatie die de belangen van de maatschappij en het beroep dient als de vertegenwoordiger van het gehele accountantsberoep in Nederland.
(Bron: www.nba.nl)
Vakinformatie voor Accountants
Expertbibliotheek
Rapporten met kennis en expertise in de financiële sector
Geen kosten, direct te lezen zonder in te loggen (initiatief van CareerGuide)
www.expertbibliotheek.nl
ExpertTube
Video's over kennis en expertise in de financiële sector
Geen kosten, direct te zien zonder in te loggen (initiatief van CareerGuide)
www.experttube.nl